سدیم هیدروکسید به عنوان یک نوع از مواد شیمیایی دارای فرمول شمیایی NaoH است. این نوع از مواد شمیایی دارای رنگ سفید بوده در دمای 1390 ذوب می شود. سدیم هیدروکسید آب را جذب می کند و به یون های تشکیل دهنده خود تجزیه می شود بنابراین اگر می خواهید از آن نگهداری کنید باید به دور از آب و رطوبت باشد. این ماده شیمیایی در اتانول و متانول حل می شود.
سدیم هیدروکسید به عنوان مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی
سدیم هیدروکسید به عنوان یک باز قوی هم به عنوان مواد شیمیایی صنعتی و هم به عنوان مواد شیمیایی آزمایشگاهی به فروش می رسد ولی تقریبا 56 درصد آن به عنوان موادشیمیایی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد و مابقی به عنوان مواد شیمیایی آزمایشگاهی استفاده می شود. برای مثال در صنعت برای کاغذ سازی سدیم هیدروکسید مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین از این نوع از مواد شیمیایی در تولید نمک های سدیم، انواع پاک کننده ها، برای تنظیم PH و سنتزهای ارگانیک استفاده می شود.
موارد استفاده از سدیم هیدروکسید
خمیر کردن چوب برای تولید کاغذ یکی از کاربردهای سدیم هیدروکسید می باشد. این ماده قابلیت تخریب بافت های بدم را دارد و خوردنده است بنابراین برای بدن بسیار مضر است. گاز هیدروژن می تواند از تجزیه سدیم هیدروکسید با آب و آلومینیوم تشکیل شود. برای جداسازی آلومینیوم هم از این نوع از مواد شیمیایی صنعتی استفاده می شود.
سدیم هیدروکسید به عنوان مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی در صنایع غذایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد و کاربرد آن برای شستن و گرفتن پوست انواع میوه ها می باشد. برای سفت شدن بستنی و تولید کردن انواع نوشیدنی های بی الکل نیز از دیگر موارد استفاده این نوع از مواد شیمیایی می باشد.
یکی دیگر از مواردی که سدیم هیدروکسید به عنوان مواد شیمیایی صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد برای استفاده از خاصیت پاک کنندگی آن است. چربی در سدیم هیدروکسید به خوب حل می شود و در ترکیب با آب گرم به خوبی عمل می کند.
برای تصفیه آب هم در برخی مواقع از سدیم هیدروکسید استفاده می شود. Ph آب توسط سدیم هیدروکسید بالا می رود. اینکه ph آب بالا برود باعث می شود که آب کمتر باعث خورده شدن لوله های آب شود. همچنین این نوع از مواد شیمیایی باعث می شود تا میزان فلزات قلع و مس و بسیاری دیگر از فلزات سمی از آب کاسته شود. در برخی از ترکیبات سیمان نیز از سدیم هیدروکسید استفاده می شود.
ایمنی در استفاده از سدیم هیدروکسید
در هنگام استفاده از این مواد شیمیایی آزمایشگاهی و یا صنعتی به صورت محلول باید موارد ایمنی را به دقت رعایت نمایید زیرا سدیم هیدروکسید به عنوان یکی از مواد شیمیایی خاصیت خورندگی دارد و می تواند بافت ها و پروتئین های بدن را در خود حل کند. اگر سدیم هیدروکسید با چشم تماس داشته باشد امکان دارد که باعث کوری همیشگی شود. شکل جامد سدیم هیدروکسید نیز می تواند خواص خورندگی داشته باشد و به این صورت در هنگام استفاده از این نوع مواد شیمیایی باید از دستکش و لباس محافظ استفاده شود. همچنین استفاده از عینک محافظ نیز برای محافظت چشم در برابر محلول سدیم هیدروکسید ویا سدیم هیدروکسید جامد ضروری است.